meetupnl-bijeenkomst-1-meetup_orig

Het is al een paar weken geleden dat ik een berichtje kreeg van Renske Hoving: of ik interesse had om een meetup040 op te gaan zetten? Natuurlijk! Ik maak wel een ¬†twitteraccount aan….en dan?? gelukkig stond er een etentje op planning waar we konden leren van de meesters: meetup010.

Op Twitter, in een soort van groepsapp, komen we snel tot een datum en een locatie: maandag 12-12 om 18.30 (of was het nou 19.00? of 18.00?) bij Badhu in Utrecht. Heerlijk eten en een fijne ambiance.

Onderweg was het rustig dus ik ben er ruim op tijd, Frans Droog gelukkig ook dus we kunnen alvast even kletsen over onder andere de raakvlakken met The Crowd en een edcamp. Wat maakt dat mensen naar dit soort bijeenkomsten komen? Hoe krijgen we ze bij elkaar? Wat is de succesfactor? Het zal vanavond allemaal langskomen.

Wanneer iedereen binnen is, neemt Else Marike het voortouw om een korte geschiedenis van meetup010 uit de doeken te doen. Het enthousiasme spat er vanaf. Waar nodig wordt ze aangevuld door haar collega organisatoren uit 010. Wat heerlijk om te horen hoe hun pad is gelopen.
Kort samengevat wat tips:
– je hoeft niet perse in zee te gaan met de gemeente of een andere betalende partij. Wie betaald bepaalt en dat is eigenlijk wat we niet willen.
– zorg dat het clubje organiserende samen een groot netwerk heeft in alle lagen van het onderwijs.
– organiseer het niet op vrijdagmiddag (na een drukke week heeft niemand echt meer puf om te komen en actief deel te nemen!)
– regionaal: neemt de drempel ‘reistijd’ weg.
Meer tips zijn te vinden bij Frans op zijn blog.

Er zijn wat discussie puntjes over ‘geldstromen’, kun je hier een LOF voor aanvragen? onafhankelijkheid is heel belangrijk bij de organisatie. Het merendeel van de aanwezigen mompelt nee, niet doen. Maar hoe kom je dan aan geld? Hoezo geld? waar heb je dat voor nodig dan? Nou in welke uren ga je dit doen dan? of is het liefdewerk oud papier, euhmm tja, weet je het levert gewoon enorm veel op: stuiterend van energie naar huis en inspiratie genoeg!
Maar hoe komen al die mensen dan? Hoe bereik je die? Niet in je eentje maar door SAMEN aan de slag te gaan. Verbreed je netwerk (dus ook op Twitter!) en ga aan de slag!

Voor meetup040 heb ik al 3 namen: Rob van Bakel, Carla Upperman en ikzelf, wie doet er nog meer mee??

Advertisements